A doTERRA esszenciális illóolajok használata

A doTERRA esszenciális illóolajok használata

Fontos: útmutatónk kizárólag a doTERRA termékeire érvényes. Bármely más gyártó illóolajainak használatáról érdeklődjön azok gyártójánál, vagy forgalmazójánál.

Az esszenciális olajokat háromféleképpen tudjuk a szervezetünkbe juttatni:
  • aromatikusan (belélegezve, párologtatva)
  • külsőleg (a bőrünkre kenve)
  • belsőleg (ételhez, italhoz adva, közvetlenül a szájunkba, vagy zöldségkapszulába cseppentve)

A doTERRA illóolajok aromatikus használata

Az aromatikus használat legegyszerűbb módja amikor közvetlenül az üvegből, vagy a tenyerünkbe cseppentve belélegezzük az illóolajat, de cseppenthetünk a párnánkra, vattapamacsra, zsebkendőre is.

A másik megoldás, amikor a doTERRA által kínált párologtatókat, diffúzorokat használjuk, amelyek hideg párát bocsátanak ki, így nem rontják az olajmolekulák terápiás minőségét.

Ilyenkor az illóolaj típusától és egyedi igényeinktől függően 3-5 csepp illóolajat teszünk a párologtatóba (nem érdemes nagyobb mennyiségű illóolajat használni, mert a doTERRA termékek magas minősége miatt, már néhány cseppel is elérhetjük a kívánt hatást).
A diffúzorban történő használat során használhatunk egy, de akár egyszerre többféle olajat is, kombinálva.

A doTERRA illóolajok külsőleges használata

Sokakat meglep, de az illóolajok bőrön történő alkalmazása is rendkívül hatékony. Főként ha az illóolajokat olyan területeken alkalmazzuk, mint a talp, a csukló, a tarkó, a halánték, has vagy a gerinc mente.

A külsőleges használat során azonban van néhány biztonsági szabály, amit feltétlenül be kell tartanunk, hogy az illóolajok ne okozzanak irritációt vagy érzékenységet.

Vannak illóolajok, melyek hígítás nélkül használhatók és vannak, melyek hígítása elengedhetetlen.

Ennek megfelelően a doTERRA illóolajok három kategóriába tartoznak:

 • használat előtt nem feltétlenül kell hígítani, szabadon a bőrünkre kenhető
 • érzékeny bőr esetén használat előtt célszerű hígítani és egy kis felületen tesztelni magunkon
 • használat előtt mindenképpen szükséges hígítani

Sokan azt gondolják, hogy az illóolajok a hígítás miatt vesztenek a hatékonyságukból, de a hígítás igazából csak a bőrbe történő jobb felszívódást teszi lehetővé, az illóolajok hatását nem befolyásolja.

Az esszenciális olaj hígítása lassítja a párolgást, fokozza a bőrbe történő beszívódást és megvédivédi az érzékeny bőrt.

A bőrön történő alkalmazás általában 2- 6 órás időközűként megismételhető, sőt javasolt is.

Akut esetekben a bőrön történő használat 20 percenként ismételhető.

Fontos: A doTERRA illóolajok hígításához is használjunk jó minőségű hordozó olajat, például doTERRA frakcionált kókuszolajat.

Az illóolajok gyerekeknél történő alkalmazása kiemelt figyelmet igényel. Sok esetben érdmes még azokat az illóolajokat is hígítva használni, amelyeket felnőtteknél nem szükséges, illetve érdemes megnézni a doTERRA kimondottan gyermekek számára fejlesztett termékeit, melyek nagy biztonsággal használhatók.

Nézzük általánosságban milyen hígítási arányokat javasolt betartani életkortól függően:

 

doTERRA illóolajok hígítási aránya felnőtteknél

doTERRA illóolajok hígítási aránya 5 év feletti gyerekeknél

5 éves kor alatt 10 ml hordozó olajhoz a következő mennyiségű doTERRA esszenciális illóolaj használata javasolt:

 • 0-1 év között – 1 csepp
 • 1-2 év között – 2 csepp
 • 2-3 év között – 3 csepp
 • 3-4 év között – 4 csepp
 • 4-5 év között – 5 csepp

Néhány illóolaj, amit mindenképpen hígítani kell, még a felnőttek esetében is:

Fényérzékenyítő illóolajok

Néhány illóolaj olyan furokumarin néven ismert szerves vegyületet tartalmaz, amely egyes emberek bőrét érzékenyebbé teszik az UV sugárzás hatásaival szemben, vagyis közvetlen napfény hatására elváltozásokat okozhatnak a bőrünkön. Bőrünk biztonsága érdekében figyeljünk oda az alábbi olajok használatára. Kis felületen teszteljük, hogy esetünkben okoz-e fényérzékenységet az adott illóolaj, vagy az olaj alkalmazása után legalább 12 órán át kerüljük az UV sugárzást, napozást.

Fényérzékeny doTERRA illóolajok:

A doTERRA illóolajok belsőleges használata:

Az illóolajokat kis mennyiségben hozzáadhatjuk ételeinkhez, italainkhoz.

Fontos: 7 évnél fiatalabb gyerekek esetében az illóolajok belsőleges használata tilos. Felnőttek esetében alkalmanként 1-2, de maximum 4 csepp illóolajat alkalmazzunk belsőleg.

A doTERRA kínálatában számtalan táplálékkiegészítő megtalálható, melyek tartalmaznak illóolajokat. Ezek biztonságosan és kényelmesen használhatók.

Elterjedt módszer még a belsőleges használatra, amikor üres zöldségkapszulába cseppentjük az illóolajokat, akár többfélét is és azt lenyelve juttatjuk a szervezetünkbe.

Az alábbi illóolajok belsőleges használata még felnőttek számára is tilos:

A további doTERRA illóolajok mindegyikénél megtalálható részletes leírás tartalmazza a belsőleges alkalmazás feltételeit.

0
  0
  Kosár tartalma