Hogyan hatnak, működnek az illóolajok?

Gyakran és jogosan felmerülő kérdés, hogy ugyan látjuk és tapasztaljuk, hogy az illóolajok működnek, de mégis hogyan. Hogyan fejtik ki a hatásukat? Amikor az illóolajokban rejlő hatásokról beszélünk, akkor a legfontosabb, hogy megértsük azt, hogy hogyan jutnak be a szervezetünkbe, ott hogyan jutnak a megfelelő helyre és ott hogyan hasznosulnak.

Hogyan hatnak, működnek az illóolajok?

Az olajokban éppen az a nagyszerű, hogy mivel kifejezetten apró hatóanyag molekulákból állnak könnyen be tudnak jutni a szervezetünkbe, ott könnyen elnyelődnek és könnyen szét is áradnak, vagyis gyakorlatilag eljutnak minden sejtünkig.

Amikor az illóolaj bejut a szervezetünkbe jön a következő kérdés: szervezetünk hogyan és milyen mértékben képes hasznosítani. Ezt nevezik biohasznosíthatóságnak, ami azt jelenti, hogy egy anyagból mennyi kerül be a véráramba és ezáltal potenciálisan elérheti-e a célszerv szöveteit.

Fontos tudni, hogy az illóolajok 20 perc alatt minden sejtben kimutathatóak, ennyi idő ugyanis elég nekik, hogy a hatóanyagok a keringési rendszerbe kerülve a hajszálerek segítségével eljussanak a szervek és szövetek szintjére.

Az, hogy milyen mértékben kerülnek be a véráramba a hatóanyagok az attól függ, hogy milyen arányban tartalmaz az adott illóolaj illékony illetve lipofil, vagyis zsírban oldódó vegyületeket, illetve hogy milyen felhasználási módot választunk. Például ha egy sok illékony vegyületet tartalmazó illóolajat kenünk a bőrünkre, akkor az illékony vegyületek áthatolnak a sejtmembránon és bekerülnek a váráramba, míg a lipofil vegyületek megragadhatnak a bőr rétegeiben. Egy ilyen illóolaj esetén sok hatóanyag kerül a véráramba.

Fordított esetben, amikor az illóolaj sok lipofil, vagyis zsírban oldódó vegyületet tartalmaz, akkor tudunk nagyobb mennyiségű hatóanyagot a szervezetünkbe juttatni, ha inkább belsőlegesen alkalmazzuk (persze ha ez az adott illóolaj esetében megengedett).

Érdekesség az illóolajokról

Az emberi test átlagosan nagyjából 37 billió sejtből áll. A levendula illóolaj egyetlen cseppje 132 trillió hatóanyag molekulát tartalmaz. Ebből könnyen kiszámítható, hogy több mint 4 millió hatóanyag molekula jut sejtenként. Pontosan ezért olyan hihetetlenül hatékonyak az illóolajok.

Az, hogy egy illóolaj milyen gyorsan jut el a sejtjeinkig tehát függ attól, hogy hogyan jut a szervezetünkbe (belsőlegesen, inhalálva, külsőlegesen), és függ magának az illóolajnak a tulajdonságaitól. A már korábban említett levendula hatóanyaga 5 perc után már mérhető a vérben, akár belsőlegesen, akár inhalálva, akár külsőlegesen alkalmaztuk, de van olyan illóolaj ami csak órákkal a szervezetbe kerülése után van jelen a legmagasabb koncentrációban.

Fontos

Nem az a fontos, hogy a hatóanyag minél gyorsabban és minden sejtünknél jelen legyen a szervezetünkben, hanem, hogy ott legyen jelen ahol valóban szükséges és kellő mennyiségbe ahhoz, hogy az hatásos legyen. Ezt az illóolajok pontos ismeretével, adagolásával és a felhasználás módjával tudjuk szabályozni. Ezért nagyon fontos, hogy betartsuk az adott illóolajra vonatkozó szabályokat, ajánlásokat.

Hogyan juthat az illóolaj hatóanyaga a szervezetünkbe és ott, hogyan jut el a megfelelő sejtekig

Ha belsőlegesen alkalmazzuk az illóolajokat, akkor a gyomorból majd a belekből szívódnak fel a hatóanyagok és onnan kerülnek a véráramba, ami eljuttatja őket a szervekhez, szövetekhez. Tehát ha például egy általános immunerősítő illóolajat használunk, mint például az OnGuard, amit szeretnénk, hogy testünk minden sejtjére hatással legyen, akkor a leghatékonyabb a belsőleges alkalmazás.

Inhaláció során a belélegzett illóolaj hatóanyagai a tüdőbe és az agyba jut el elsőként, majd az ezekben található hajszálereken keresztül kerülnek a véráramba. Ha például a hangulatunkat szeretnénk javítani egy Balance segítségével, akkor a leghatékonyabb az illóolaj belégzése.

Helyi alkalmazás esetén az illóolajok nagy része az bőr és az izmok szintjén marad, ami kifejezetten jó, ha mozgás szervrendszeri okokból használjuk őket például regeneráció miatt, fájdalomcsillapítóként, vagy bőrápolási, gyógyászati céllal, esetleg a sebgyógyításban. Ebből következik, hogy egy seb kezelésének leghatásosabb módja, ha a Levendulát külsőleg alkalmazzuk.

Valamennyi doTERRA illóolaj ellenőrzött minőséget képvisel, amiről a CPTG tanúsítvány jelent igazolást:

CPTG folyamata igazolja, hogy esszenciális olajainkban nincsenek olyan töltőanyagok, szintetikus összetevők vagy káros szennyeződések, amelyek hatékonyságukat csökkentik. A dōTERRA minden termékét és csomagolását egy sor tesztnek veti alá, hogy sokáig és jó hatóerővel eltarthatóak legyenek. Ez az eljárás gondoskodik a hatóerőről, a tisztaságról és az egységességről minden egyes tételnél.

0
    0
    Kosár tartalma