Minden egyes lélegzetvételünk azt a célt szolgálja, hogy oxigént szállítson a sejtekhez, segítve őket növekedésben, szaporodásban és különböző funkcióik ellátásában. Az olyan illóolajokat, mint a borsmenta, több száz éve használják az egészséges légzés támogatására.

Belégzéskor a tüdőnk alatti izom, a rekeszizom összehúzódik, levegőt szívva az orrba vagy a szájba. Itt a levegő felmelegszik, ami azért fontos, mert ha a levegő túl hideg vagy túl száraz, az irritálhatja a tüdőt.

Innen a levegő a légcsövön keresztül jut a tüdőnkbe. A tüdő belsejében ezt követően ezek a csövek egyre kisebb csövekre ágaznak szét, amelyek közül a legkisebbeket hörgőknek nevezzük és hajszálvékonyak. A levegő ezeken a csöveken keresztül halad a hörgők végéig, az alveolusokig. Az alveolusokat apró kapillárisok veszik körül, amelyek olyan kicsik, hogy a vérsejtek egyesével tudnak csak áthaladni rajtuk. Az alveolusokból az oxigén ezekbe a kapillárisokba jut, ahol a vörösvérsejtekhez kapcsolódva jut el a szív és az érrendszer segítségével a test különböző pontjaira. Ez a belégzés.

A folyamat azonban itt még nem ér véget. Fordítva is lejátszódik, hiszen a vörösvérsejtek nem csak az oxigént szállítják a tüdőtől a sejtek felé, hanem a szervezet természetes folyamatainak salakanyagát, a szén-dioxidot is vissza a tüdőbe. A rekeszizom ellazulásával a használt levegő kiszorul a tüdőből. Ez a kilégzés.

Ez a folyamat naponta több ezer alkalommal megtörténik, többnyire észrevétlenül, hacsak nincs olyan zavar, mint a köhögés.

Fontos, hogy légzőrendszere egészséges legyen, ugyanis a szervezet oxigénnel történő megfelelő ellátása elengedhetetlen annak működéséhez. A rendszeres testmozgás, a megfelelő étkezés és az elegendő alvás kulcsfontosságú a légzőrendszer megfelelő működéséhez.

A légzés segítése illóolajokkal

Bizonyos illóolajok, mint például a borsmenta, az On Guard, a citrom vagy az Air keverék elősegíthetik a légutak tisztaságát és így a könnyű légzést is.

A felsorolt illóolajokat inhalálhatjuk, vagy alvásnál használhatunk diffúzort is, de  például az Air-t kenhetjük közvetlenül a mellkasunkra, hátunkra is.

Náthás, megfázásos időszakban fontos, hogy a légutak tiszták és könnyen átjárhatók legyenek, ezért az alábbi doTERRA termékek használata javasolt:

0
    0
    Kosár tartalma
    A webshopban kapható termékek szinte kivétel nélkül, azonnal elérhetőek raktárról.
    A 12 óráig leadott rendelések még aznap feladásra kerülnek!
    This is default text for notification bar